Vår vision & pedagogik

Barnen kommer från en värld i rytm där omvärlden bestått av mammans lugnande hjärtslag. Allt i livet är faktiskt på ett otroligt sätt en rytm: Vi har hjärtat som slår, andningen, rytmen när du går eller springer. Allt sker i en jämn och fast puls, fast i olika tempon.


På Musikliv kan vi erbjuda en trygg och kärleksfull barnomsorg i god miljö med dessutom en musikprofil. Musiklivs verksamhet präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Det innebär att Musikliv i första hand är till för ditt barns skull, även om den också ska göra det möjligt för dig att arbeta eller studera.


I läroplanen står att leken är viktig för barns utveckling och lärande. Personalen ska ta hänsyn till barnens egna åsikter, intressen och erfarenheter vid planeringen av det dagliga arbetet. Barnen får pröva att uttrycka sig på olika sätt, både själva och tillsammans med andra, till exempel genom sång och musik, bild, dans, drama, tal och skrift.

Barnen får möjlighet att utveckla sin kulturella identitet. Barnens språkutveckling och matematiska utveckling är viktiga områden, samt att ta del av naturvetenskap och teknik. Musikliv medverkar till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål.


Alla flickor och pojkar ges samma möjligheter att utvecklas utan begränsningar.

I våra sånger tränar vi barnet i ordförståelse, kropps- och ögonkontakt. Vi sjunger tillsammans, gör ramsor och skapar musik.

Barnen deltar i aktiviteter som: pussel, spel, uppvisningar, dans, gymnastik, lek, vilostund, hantera siffror och bokstäver, konst och form, sagoläsning och mycket mera

MUSIKPROFILEN


Musik är extremt positivt för barns utveckling mellan 1 och 6 år av flera skäl. Musiken stimulerar deras hjärna, kropp och känslor på olika sätt. Här är några viktiga anledningar till varför musik är så gynnsamt under dessa tidiga år:


1. Språkutveckling


Musik hjälper barn att utveckla sitt språk genom att de lär sig nya ord, rytmer och ljud. Genom att sjunga med i sånger övar de på att uttala ord, skapa meningar och förstå språkliga mönster. Detta bygger en grund för läs- och skrivförmåga.



2. Motorik och koordination


När barn dansar, klappar händerna eller rör sig till musik förbättrar de sin motoriska utveckling. Musik som uppmuntrar rörelse hjälper dem att utveckla både finmotorik och grovmotorik, såsom att klappa, hoppa eller röra sig rytmiskt.



3. Kognitiv utveckling


Musik stärker hjärnans kapacitet att bearbeta information och främjar barnens problemlösningsförmåga. Forskning visar att musikträning kan öka barns förmåga att förstå matematiska begrepp och rumsligt tänkande, eftersom musik ofta involverar mönster och rytmer som liknar matematik.



4. Emotionell utveckling


Musik hjälper barn att uttrycka och bearbeta känslor. Sånger med olika teman och melodier kan spegla olika känslotillstånd, vilket gör det lättare för barn att identifiera och hantera sina egna känslor. Det skapar också trygghet och hjälper dem att känna sig lugna eller uppiggade beroende på musikens karaktär.



5. Sociala färdigheter


Musik stärker barns sociala förmågor, särskilt när de deltar i gruppaktiviteter som sång eller dans. Det lär dem att samarbeta, vänta på sin tur och att lyssna på andra. Musikaktiviteter hjälper dem att skapa gemenskap och utveckla relationer.



6. Kreativitet och fantasin


Musik stimulerar barns kreativitet och uppmuntrar dem att använda sin fantasi. Genom att skapa egna rytmer, sjunga eller röra sig till musik, får de utrymme att uttrycka sig fritt och utforska sin egen kreativitet.



7. Självförtroende


Genom att lära sig sånger, instrument eller dansrörelser kan barn bygga upp sitt självförtroende. När de klarar av att sjunga en sång eller följa en rytm känner de sig stolta över sina prestationer, vilket ökar deras självkänsla.



8. Rytm och disciplin


Att lyssna på och följa rytmer hjälper barn att utveckla disciplin och koncentration. Att hålla takten eller följa en musikalisk struktur är ett sätt för dem att öva sig på uppmärksamhet och disciplin, som är viktiga färdigheter för framtida lärande.


Vi bedriver en stor del av verksamheten utomhus då detta är bra för allas hälsa. Vi kommer att vistas i skog/natur, på lekparker, på gården och på diverse platser där barnen har möjlighet till större ytor och där spring, bus och lek stimuleras på ett annat sätt än inomhus. Det finns så mycket kunskap, glädje och ovärderliga ting som naturen erbjuder som verkligen gör gott för barnen oavsett ålder.


På Familjedaghemmet Musikliv har barnen tillgång till en stor tomt på cirka 1000 kvadratmeter med mycket grönt, träd och stor lekyta som verkligen främjar fantasin, kreativiteten och utvecklingen. Vi älskar vår härliga tomt! Allt är säkert med staket och grindar. På Skälby finns tillgång till fina lekparker och Skälby IP. Att besöka närområdet är något som står med i läroplanen och något vi på Musikliv tycker är viktigt för barnens utveckling.


Verksamheten i CITY har inte samma tillgång till skog och natur MEN
Vi drar nytta av den kulturella värld som centrum erbjuder. Vi besöker Konserthuset, Biblioteket, Karlsgatan 2, Djäkneberget. Det finns så mycket kunskap, glädje och ovärderliga ting som centrum erbjuder som verkligen gör gott för barnen oavsett ålder. KULTUR är viktigt och centrum kan erbjuda mycket av det, vilket vi drar stor nytta och fördel av.Vi kommer att vistas på lekparker, på våran underbara takterass och på diverse platser där barnen har möjlighet till större ytor och där spring, bus och lek stimuleras på ett annat sätt än inomhus. På takterassen finns en liten lekpark, mysiga utemöbler och en uteplats ”mitt i centrum”. Takterassen är säker och trygg. Vi har tagit en del inspiration från takförskolorna som startas runt om vårt land.


Vi har skapat trivsamma och inspirerande miljöer på Kopparbergsvägen 16. Lokalerna är rymliga & fina. Ingången till Kopparbergsvägen 16 är omgiven av ett högt stängsel så föräldrar och barn kan känna sig trygga från trafik. Dörren till verksamheten står låst under dagen. 

I lokalen är ventilationen och ljussättning god. En trivsam, trygg och familjär miljö är skapad för allas bästa.


Vi lagar husmanskost och följer kostcirkeln. Maten är en viktig del i verksamheten. Vid matbordet sker en stor del av det pedagogiska. Så långt det är möjligt använder vi oss av ekologiska och kravmärkta livsmedel. 

Vi bedriver verksamheten avslappnat och flexibelt men tror fortfarande på rutiner och på att ge barnen stabilitet och kontinuitet. 

Familjedaghemmet Musikliv och Musikliv CITY är godkänt av kommunen och är anpassat för barnen och för den verksamhet vi driver.
Lokalerna har flera instrument tillgängliga för barnen bl.a. piano, trummor och gitarrer.


Vårt arbetssätt är kopplat till läroplanen. Förskolans Läroplan, Lpfö 18 är vägledande för oss. Dock ska det förtydligas att som Pedagogisk Omsorg behöver vi inte följa hela läroplanen, utan det är något vi själva väljer att göra för att stärka våran verksamhet och skapa en trygghet för Föräldrar, barn och för oss som pedagoger.

Vi tar det bästa från två ”världar”:- Läroplanen från förskolan, – och tillämpar den i vår pedagogiska omsorg, med allt vad det står för – Just för att få fram vad vi tror är en UNIK och Exklusiv barnomsorg.


Dokumentation: Vi dokumenterar barnens utveckling och framsteg med hjälp av portfolio. Vi tycker att det är väldigt roligt med foton och tar mycket kort. Vi skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi informerar, visar bilder och berättar hur dagarna ser ut.

Musik spelar en viktig roll i barns utveckling genom att främja deras språk, motorik, kognition, känslomässiga intelligens och sociala färdigheter. Det är ett kraftfullt verktyg som både underhåller och utbildar, samtidigt som det skapar en stark känsla av glädje och samhörighet för barn i denna ålder. Helt Fantastiskt tycker vi! 


Barnen deltar i aktiviteter som: pussel, spel, uppvisningar, dans, gymnastik, lek, vilostund, hantera siffror och bokstäver, konst och form, sagoläsning och mycket mera.
Vårt mål är att barnen ska lära sig att respektera varandra, de olikheter de har, med de egenskaper och gåvor varje barn har. Vi vill också att barnen ska få lära sig förlåtelse och medkänsla.


Språket är en oerhört viktig del i barnens utveckling. Vi kommer att arbeta för att barnen ska lära sig att kommunicera med sig omgivning, detta genom mycket sagoläsning och sagoberättande, enkelt skrivande, enklare träning av alfabetet, och mycket diskussioner och samtal på barnens nivå. Här kommer också musiken in i bilden. 

Föräldrar

Delaktighet: På Musikliv anser vi det vara av största vikt att du som förälder har god insikt i verksamheten och känner er delaktiga i verksamhetens arbete med barnen. Enligt aktuell forskning är god samverkan mellan Familjedaghem/förskola och hem en framgångsfaktor när det gäller att våra barn mår bra, utvecklas och lär optimalt utifrån sina egna förutsättningar.


Vi har Föräldramöte & utvecklingssamtal varje termin. På Musikliv praktiserar vi också Föräldrarådsmöte, en gång per termin. Tillsammans med oss pedagoger diskuterar vi aktuella frågor, funderingar, synpunkter med mera som rör vår verksamhet. Föräldraråds representantens roll är att:


  • representera andra föräldrar
  • vara en länk mellan personal på förskolan och övriga föräldrar
  • diskutera och agera bollplank i frågor som rör verksamheten


Övriga sammankomster vi erbjuder är individuella föräldrasamtal, ni som föräldrar är välkomna att hälsa på i verksamheten, Sommar & Julavslutningar samt annat firande.


Kontakten med er föräldrar är otroligt viktigt för oss.
Vi välkomnar era tankar, synpunkter, idéer och frågor och tar till oss dessa på bästa sätt för att utveckla vår verksamhet.


Musikliv har en Likabehandlingsplan: 

Likabehandlingsplanen är ett levande verktyg i vår verksamhet. Alla barn ska känna sig trygga. I arbetet med plan mot kränkande behandling utgår vi från våra aktuella styrdokument:


  • Skollagen
  • Läroplanen för förskolan
  • Barnkonventionen
  • Diskrimineringslagen


Musikliv har en Kris & Hanteringsplan:
Alla förskolor och skolor ska ha beredskap för olika typer av kriser som kan inträffa och påverkar säkerheten och undervisningen. Krisplanering ingår i det systematiska säkerhetsarbetet på Musikliv och utmynnar i en eller flera krisplaner.  Exempel på händelser som kan leda till kris är:


  • Brand
  • Olyckor av olika slag
  • giftig rök
  • epidemi eller pandemi
  • krigsfara och krig.


Musikliv arbetar med Systematisk Kvalitetsredovisning som en del i vårt pågående arbete.